Vi bygger hytte i Birtedalen

Et nettsted der vi deler våre erfaringer med hyttebyggingen

Ringmur støpt med Jackon RS-450

with 2 comments

I dag ble ringmuren til hytta ferdig! Det var en stor lettelse når alt gikk bra og jeg bare kunne forlate tomta i trygg forvissning om at nå er det bare å vente et par dager på at betongen skal tørke så er alt klart.
Tomta var planert ferdig med singel når vi kom opp for å jobbe, og vi brukte stort sett hele lørdagen på å kappe til og plassere ut ringmurselementene. Det meste gikk greit, men innvendige hjørner samt de 45 graders vinklene i fronten på hytta var «klattete» å få til på skikkelig vis.

Vi plasserte og kappet til Jackon-elementene på lørdag

Elementer som ikke skal kappes, men som kan brukes i full lengde (240 cm) skjøtes sammen ved hjelp av to plastkiler i toppen. Enkelt og genialt egentlig, men samtidig så kunne det godt vært en mulighet for å feste elementene sammen nede også for det var lett at de ble stående litt å sprike. Det beste hadde kanskje vært om det var en horrisontal kile nede som også låste elementene i høyderetningen.

Jackon plastkile

Der hvor elementene var kappet brukte vi noen stålkiler med tenner som vi trykket inn i isoporen.

På lørdagskvelden kappet vi også til armeringsjern som skal ligge i toppen av muren. Jeg fikk et tips fra en jeg snakket med hos Jackon at det enkleste er å kappe til hele lengder for alle veggene, og så lage noen «stubber» på ca en meter som jeg bøyer til for å legge som ekstra forsterkning rundt hjørnene. Dermed slipper jeg å drive med tilpassing av bøying av lange famslete stenger. Det som jeg imidlertid ikke hadde tenkt nok på er at vinkelsliper-bladet gikk fortere unna enn forutsett så det endte med at jeg måtte få låne en vinkelsliper for å bli ferdig med all kuttingen. Moralen må være å tenke på at også verktøyet slites og forbrukes underveis i prosessen 🙂

Betongen fylles i ringmurselementene

Søndagen tok vi det litt rolig fra morningen av, men brukte rundt seks timer på å finne endelig plassering og høydetilpasning av ringmurselementene. Dette er et nitidig arbeid med stadige kontroller av høyder og diagonaler før vi til slutt kunne si oss ferdige med jobben. Der hvor der var noen gliper mellom elementene gikk vi så over med fugelim (fulgte med leveransen fra Jackon) for å tette så godt vi kunne.

Til slutt gikk vi rundt hele muren og dyttet inntil singel slik at elementene fikk støtte ca 5-6 centimeter fra hver side. Jeg hadde også fått et tips om at lønner seg å fylle litt singel oppi elementene for hvis noe betong skulle sive inn under bunnen så vil hele forskalingen kunne løfte seg. Med noen centimeter med singel i bunnen så vil en slik katastrofe forhindres.

Betongbil var bestilt fra Kviteseid betong AS til mandag formiddag, og litt før klokken ti dukket bilen opp på tomta. Sjåføren på bilen var en dyktig mann som hadde 15-års erfaring med å støpe så jeg viste han først noen steder som jeg var litt usikker på, men ble raskt beroliget. Det var tydelig at han hadde gjort dette mange ganger så det tok ikke lang tid før han var i gang med å fylle Jackon-elementene med betong, og jeg gikk etter og la på plass armeringsjernene. Til slutt var det avretting av toppen. Betongen som ble brukt var B30 finsats som er temmelig lettflytende og lett fyller alle hulrommene i elementene uten at vi trengte å gå etter for å stampe.

Og her er resultatet!

Ringmur og fundamenter for terrassen er ferdig støpt

Reklamer

Written by Hans-Olav Hodøl

31.05.10 kl. 21:15

Publisert i Uncategorized

Tagged with ,

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hei
  Hva blir en slik mur prismessigt?

  jørn Gabrielsen

  31.10.10 at 13:18

  • Leveransen fra Jackon kom på 26.000. I tillegg brukte jeg 1.000 kr på armeringsstenger til ringmuren, og 1.000 kr på armeringsnett til uthusgolvet.

   Betongbil kom to ganger og kostet til sammen 35.000 kr. Betongen som ble brukt på selve hyttegulvet var da stålfiberarmert slik at jeg slapp armeringsnett her.

   I tillegg har jeg brukt tilsammen ca 4.000 kr til forskalingsmateriale og dampsperre etc.

   Totalt ca 65.000 for alt som har med murarbeid å gjøre for hytte og uthus og noe av terrassefundamenter.

   Hans-Olav

   01.11.10 at 10:59


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: