Vi bygger hytte i Birtedalen

Et nettsted der vi deler våre erfaringer med hyttebyggingen

Fliser i gangen

with one comment

Noen proff håndverker er jeg ikke på noen som helst måte, men jeg føler jeg likevel har en viss kontroll på snekringen. Fliselegging derimot, har jeg aldri vært borte i før nå. Dette blir altså et nytt kapittel til boka om han som gjør ting han ikke kan 🙂

Men jeg tar en Pippi og sier at «dette har jeg aldri prøvd før, så det kan jeg helt sikkert klare». Takket være utmerket rådgivning fra Megaflis i Kristiansand, så har jeg anskaffet meg både flisekutter og andre nødvendige remedier for å gå løs på jobben. Det er gangen og lille-doen som står for tur. Til sammen 4,7 kvadratmeter.

avrettetgulv_1552Først må gulvet avrettes. Jeg har kjøpt en fiberarmert avrettingsmasse, og er egentlig litt usikker på om det er det beste valget til akkurat denne jobben fordi den er ganske seigtflytende. Gulvet er forholdsvis rett etter forrige støperunde slik at jeg trenger ikke å bygge noe særlig i høyden, og for å legge et tynt lag ville det kanskje vært best å bruke en  selvnivellerende flytsparkel selv om denne er minst dobbelt så dyr. Nå må jeg i stedet hjelpe litt til for å fordele massen, og så retter den seg ut sånn noenlunde etterhvert.

Det positive med avrettingsmasse i forhold til vanlig betong er at tørke- og herdetiden er mye kortere. Ved 20 grader kunne jeg begynt med fliselegging allerede etter fem timer, men i hytta mi er ikke temperaturen i nærheten av dette, så jeg velger å gi gulvet et par dager mens jeg gjør noe annet, før jeg tar neste steg.

Flisene er 60 x 30 cm og skal legges i halvveis forband. Det er da viktig å tenke på hvordan lengden går opp i forhold til rommet. I vårt tilfelle er gangen 2,50 m lang, d.v.s. noen få cm lengre enn fire fliselengder. Jeg velger da å kutte til de første flisene til hhv 19 og 49 cm. Ettersom det skal 4 mm fuger mellom hver flis, betyr det da at de siste flisene blir omtrent like store.

Skal det legges store flater, eller skal flisene legges diagonalt, så er det vanlig å måle seg frem til plasseringen av den midterste flisa, og legge derfra. Da vil man også sikre at det blir likt i hver ende.

Bredden på gangen er 1,22 m så der var jeg heldig. Fire flisebredder inkl mellomliggende fuger er 121 cm så da var det bare å begynne en halv centimeter fra veggen, noe jeg uansett ville gjort.

Selve leggejobben må gjøres rast og effektivt fordi fliselimet har kort levetid etter at det er blandet ut. Jeg kutter derfor til så mange fliser som jeg tør, før jeg blander ut limet. Når det vispes sammen så blir det som en slags sementblanding og minner ikke så særlig mye om det jeg har sett av ulike typer lim tidligere, men når dette smøres ut på gulvet så trykkes flisa ned i og blir nærmest støpt fast til gulvet.

Når jeg ser på f.eks. denne videoen der en proff fliselegger demonstrerer, så ser det genialt og enkelt ut, men min erfaring er at det var ikke helt lett å få til et godt resultat:

Vel, flisene kom på plass og nå er det bare å vente på at limet skal herde  før jeg kan fuge. Så langt er jeg sånn passe fornøyd med resultatet. Jeg antar at en proff kunne fått det til ennå bedre, men samtidig tror jeg resultatet er til å leve med.

gangfliser_1570

Og på kjøpet har jeg fått økt forståelse for at fliselegging er krevende for en nybegynner, så det er nok en grunn til at det finnes mange flisegulv rundt forbi der ikke alt er helt jevnt over hele flaten. Jeg lover å vise mer overbærenhet for dette etter denne dag 🙂

Reklamer

Written by Hans-Olav Hodøl

18.04.14 kl. 20:34

Publisert i Uncategorized

Tagged with , ,

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] nevnt i forrige innlegg så har jeg minimal erfaring med flislegging, men takket være forhandlernes bruksanvisninger, og […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: